TÁPLÁLKOZÁS

A „megfelelő táplálék” kérdéskörét folyamatos viták övezik mind az emberek, mind szeretett kedvenceink étrendje terén. Számos véleményt az eledeleket gyártó vállalatok kereskedelmi igényei vezérelnek, ezért nehéz megítélni, hogy valójában mi a jó és mi a rossz.

A történelemből sokat tanulhatunk, hiszen iránymutatást ad arról, milyen volt és milyennek kellene lennie egy „normális étrendnek”. Az emberek, macskák és kutyák története a jelenlegi formában megközelítőleg 3,5-4 millió évvel ezelőtt kezdődött, de számos olyan kihívással kellett mindeközben szembenézni, amelyek az étrend megváltozását eredményezték. Az első jelentős változást az ipari forradalom hozta el 1760 körül, amikor az emberek a vidéki „háziipart” a ma is látható városokra cserélték.

A világ első, „Meat Fibrine Cake” névre keresztelt kutyakekszét James Spratt készítette el Londonban 1860 körül. (Egy fiatal tisztviselő, Charles Cruft volt Spratt egyik első munkavállalója, aki később megalapította a Cruft kutyakiállítást). A „kutyasütiket” kezdetben angol vidéki uraknak árulták sportkutyáik számára, akik elsősorban friss húson alapú diéta részeként fogyasztották a finomságot.

Evolúció és alkalmazkodás

Az evolúció akár ezer, sőt több százezer évig is eltarthat, és még ennyi idő alatt is csak apró változások vehetők észre. Az emberek, kutyák és macskák emésztőrendszere 99,9%-ban megegyezik őseikével. Minden faj képes alkalmazkodni az étrend rövid távú változásaihoz: ez létfontosságú volt a túléléshez, hiszen a tápanyagforrások rendelkezésre állása időről időre változott. Akkor merül fel probléma, ha egy állat egész életében nem megfelelő táplálékot fogyaszt.

Az emberek esetén széles körben ismert, hogy a „gyorsételek” fogyasztása káros az egészségre, bár egyetlen gyorséttermi étkezés még sosem ártott senkinek. Azonban a gyümölcsöt és zöldséget mellőző, kalóriában gazdag, tápanyagokban viszont szegény étrend hosszú időn keresztüli fenntartása számos súlyos betegséghez köthető. A kutyák és cicák számára a nagy mennyiségű gabona, rizs és más finomított szénhidrát hosszú időn át történő fogyasztása a hús elhagyása mellett szintén súlyos betegségekhez vezethet.

Egész zsákmány

Staffordshire vidéki részén élek, ezért néha a kutyákat sétáltatva belebotlok a „rókalakomák” maradványaiba. Semmi mást nem hagynak, csak néhány tollat vagy egy kis szőrt. Kutyáink vagy cicáink is pontosan így tennének, ha magukra lennének utalva. Az egész zsákmány húst és csontot is tartalmaz, amely a ragadozók számára kiegyensúlyozott étkezést jelent. Fontos megjegyezni, hogy a csont nélküli húsfogyasztás laza székletet okozhat, hiszen a kalcium lelassítja az emésztési folyamatot.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a természetes élőhelyükön nincs külön eledel a kölykök, a fiatal, a felnőtt és az idős állatok számára. A felnőtt állateledel általában rosszabb minőségű, ezért káros hatással van a kiskutyákra és kiscicákra.

A cicák és kutyák ősi étrendje

Tehát a kutyák és macskák természetszerűleg előnyben részesítik a húsfogyasztást. Az ősi étrend segítségével megtudhatjuk az ideális táplálékbevitel mértékét is. A modern kutya, az erdei farkas és a tundrafarkas is a szürke farkas, azaz a Canis Lupus családjába tartozik, és mitokondriális DNS-ük 99,9%-a megegyezik (a mitokondriumok egy olyan sejt részei, amely a táplálékból származó kémiai energiát a szervezet sejtjei által felhasználható formájúvá alakítja), tehát a farkasok étrendje a kutyusunk számára is ideális. A házi macskák a 33-66 millió évvel ezelőttig visszavezethető Miacoidea csoportba tartoznak, modernebb ősük pedig az afrikai vadmacska, amely szintén hasonló emésztőrendszerrel rendelkezik.

A farkasok és vadmacskák minden bizonnyal elfogyasztották az egész zsákmányt, valószínűleg a tollak vagy szőrzet kivételével. Az egész zsákmány összetételének vizsgálatával tehát betekintést nyerhetünk modern házi kedvenceink tápanyagigényeibe is. Az alábbi táblázat az egész zsákmány tápanyagelemzéséből származik, és egyértelműen megmutatja a makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát és hamu (ásvány)) arányát. A teljes jelentésért lásd: *Dierenfeld, E. S., Alcorn, H. L. & Jacobsen, K. L. (2002). Állatkerti táplálékként használt egész gerinces zsákmány tápanyag-összetétele (hal kivételével).

préda beltartalmak

Ahogy a grafikonokon is látható, a száraz tömeg fehérjetartalma 42,3 és 65,2% között váltakozik, míg a zsírtartalom mértéke 15,8 és 41,4% közé esik

A makrotápanyagok forrása azonban szintén fontos. Az állati fehérje megfelelő mennyiségben tartalmazza a kutyák és cicák egészségéhez létfontosságú aminosavakat. A növényi fehérjékből viszont gyakran hiányoznak aminosavak, például az arginin, a taurin, a metionin, a lizin és a triptofán.

Az állati zsírok a kutyák és macskák étrendjének is nagyon fontos részei, hiszen az esszenciális zsírsavak (EFA) forrásai.

Táplálékintolerancia

Az táplálékintolerancia számos formában megjelenhet, az alábbi képek az ezzel összefüggésbe hozható egyik bőrproblémát mutatják be. A bal oldali képen látható Sabre kutyám kiütéses bőre az étrendje megváltoztatása előtt. A jobb oldali kép 2 héttel azután készült, hogy áttértünk az Eden eledelekre.