NÖVÉNYEVŐK, MINDENEVŐK ÉS HÚSEVŐK MEGHATÁROZÁSA

NÖVÉNYEVŐK (NYÚL, SZARVASMARHA, JUH)

A növényevők növényekkel táplálkoznak, és emésztőrendszerük a tápanyagok növényi anyagokból történő felszívására rendezkedett be. Őrlőfogak: a növényevők négyszögletes, lapos zápfogakkal rendelkeznek, amelyek oldalirányú mozgással zúzzák szét és őrlik meg a növényi anyagokat Hosszú emésztőcsatorna: a növényi anyagokat, különösen a növényi cellulózt nehéz megemészteni. A növényevők bélrendszere akár 10-szer hosszabb lehet testüknél, ezáltal az emésztőrendszernek van ideje a megfelelő lebontásra és felszívásra. Emésztőenzimek: a növényevők nyálában amiláz található, amely a rágómozgással együtt segíti a növényi anyagokat felépítő durva rostok és szénhidrátok lebontását.

MINDENEVŐK (EMBER, SERTÉS, MEDVE)

A mindenevők emésztőrendszere az evolúció során a növények és húsok fogyasztásához is alkalmazkodott. Tépő- és őrlőfogak: a mindenevők elöl hegyes szemfogakkal rendelkeznek a húsok szétszaggatásához, és lapos zápfogakkal a növényi anyagokhoz szükséges őrlőmozgás elvégzéséhez. Közepes méretű emésztőcsatorna: képes a húsalapú fehérjék és zsírok megemésztésére, de elég hosszú a növényi anyagok feldolgozásához is. (Ugyanakkor néhány zöldség, például a csemegekukorica nehezen emészthető, ezért ha nincs alaposan megrágva, áthaladhat az emésztőrendszeren) Emésztőenzimek: a növényevőkhöz hasonlóan a mindenevők nyálában is található amiláz, amely szintén a rágómozgást használja fel a növényi anyagokat felépítő durva rostok és szénhidrátok lebontásához.

HÚSEVŐK (MACSKA, OROSZLÁN, KUTYA, FARKAS)

A ragadozók vagy húsevők étrendje értelemszerűen nagyrészt húst tartalmaz. Éles tépőfogak: a ragadozók fogai nem őrlésre, hanem tépésre és szaggatásra szolgálnak. A húsevők hosszú, elülső fogaikkal ejtik el a zsákmányukat, míg háromszög alakú zápfogaik fogazott pengeként, függőleges ollómozgással darabolják fel a húst.

Rövid emésztőcsatorna: a magas sósavszintű gyomorsav (1-2-es pH, az emberi 4-5-ös pH-val összehasonlítva) gyorsan megemészti a húsalapú fehérjét és zsírt.

Emésztőenzimek: a húsevők nyála nem tartalmaz amilázt, ezért a szénhidrátok megemésztéséről a hasnyálmirigy gondoskodik. A hasnyálmirigy hosszú távú terhelése inzulinrezisztenciával járhat, és végső soron előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelése leáll, mint a II-es típusú cukorbetegség esetén.

Következtetések

A kutyák és macskák legfontosabb genetikai jellemzőik révén a húsevők csoportjába sorolandók, és a múltban szinte kizárólag húst tartalmazó étrendet fogyasztottak

  • Hegyes fogak a megragadás, tépés és szaggatás érdekében
  • Őrlés helyett egész falatok lenyelésére tervezett állkapocs
  • Magas savtartalmú gyomor
  • Rövid vékonybél
  • A hús lebontására szolgáló emésztőenzimek
  • A növényi anyagok lebontására szolgáló enzimek hiánya

Ezért az Eden Holisztikus eledelekben minimum 60% állati eredetű összetevőt talál.